Otkrijte moći HOCl i elektrolizovane vode
-
Da li je hipohlorasta kiselina novootkriveno dezinfekciono sredstvo?
-
Zašto danas svi pričaju o HOCl (hipohlorastoj kiselini) i kako se razlikuje od elektrolizovane vode?
-
Da li su ovo nova otkrića ili je potreba za efikasnim dezinfekcionim sredstvom tokom pandemije koronavirusa navela ljude da ponovo otkriju prastaro dezinfekciono sredstvo?
Zapravo, Hipohlorasta kiselina je bila u upotrebi decenijama i to od trenutka kada je otkriveno da hlorni gas ubija mikroorganizme. Hlorni gas, odnosno Cl2, kada se ubrizga u vodu (H2O), formira HOCl i ovakva Hipohlorasta kiselina je ono što ubija bakterije. Hipohlorasta kiselina se naziva različitim imenima; elektrolizovana voda (EW), blago kisela elektrolizovana voda (LAEW), elektrolizovana oksidirajuća voda (EOW), elektro-aktivirana voda (EAW), elektrohemijski aktivirani vodeni rastvor (ECAW), hipohlorasti rastvor... Bez obzira koji od ovih naziva se koristi, moć dezinfekcije i mnoge prednosti ostaju iste. Pre nego što pomenemo različite metode pravljenja HOCl, upoznajte se sa nekim od prednosti HOCl:

Dezinfekcija vode: neobrađena voda za piće sadrži mnoge patogene koji uzrokuju bezbroj bolesti koje se prenose vodom. Glavni proces tretmana vode, odnosno ubijanje bakterija, virusa i drugih štetnih patogena, naziva se dezinfekcija. Bila je to zdravstvena revolucija kada je počeo da se koristi gas hlora kao dezinfekciono sredstvo, skoro 129 godina unazad, 1895. godine. Od tada je sprovedeno nekoliko vrsta istraživanja kako bi se razumeo baktericidni mehanizam hlora u vodi. Ukratko, proces izgleda ovako; hlor se rastvori u vodi, a potom se pretvara u mešavinu hlora, hipohloraste kiseline (HOCl) i hlorovodonične kiseline (HCl).
Cl2+ H2O ⇌ HOCl + HCl.
U kiselom rastvoru prisutni su Cl2 i HOCl, dok je u alkalnom rastvoru prisutan samo OCl− (hipohloritni jon). Hipohlorasta kiselina je ta koja ubija bakterije i druge žive organizme tako što prodire u ćelijski zid organizma ili ih čini nesposobnim za reprodukciju. Tragovi HOCl koji je prisutan u vodi ostaju u vodi kao rezidualni hlor da bi se kasnije pretvorili u HOCl i ubili sve bakterije koje bi mogle ponovo ući u vodu.

Dezinfekcija površina: Tokom epidemije, organizmi koji izazivaju bolesti, bilo da se radi o bakterijama ili smrtonosnim virusima, šire se kontaktom sa zaraženom osobom. Najčešće kontakt ne mora biti direktan, može biti i preko površina koje je zaražena osoba kontaminirala. Dakle, neophodno je dezinfikovati površine moguće kontaminacije. Dezinfekciono sredstvo koje se koristi za obavljanje ovog zadatka dezinfekcije površina mora biti širokog spektra, brzog dejstva i inertno za površine. HOCl je jedno takvo dezinfekciono sredstvo.
Za razliku od dezinfekcije vode, površinska dezinfekcija nema vodu za pretvaranje hlora u hipohlorasti rastvor. Stoga je za dezinfekciju površine neophodno koristiti prethodno konvertovani rastvor hlora. Vodeni rastvor hlora formira HOCL, koji odmah ubija viruse i bakterije. HOCl se nakon ubijanja mikroorganizama pretvara u bezopasnu vodu, ne ostavljajući pri tom ostatke na površini.

Dezinfekcija rana: Dva kritična faktora važna za zarastanje rana su infekcija i ćelijska interakcija. Infekcija je glavni problem u zarastanju rana, a hronične rane mogu biti kontaminirane okolnom kožom, lokalnim okruženjem i endogenim izvorima. Hronične rane nude idealne uslove za proizvodnju biofilma. Biofilm je primarna prepreka zarastanju hroničnih rana jer čini fizičku barijeru bakterijama iz spoljašnje sredine. On obezbeđuje način da bakterije komuniciraju jedna sa drugom, što dovodi do povećanja virulencije i otpornosti na antibiotike i obezbeđuje beg bakterijama od imunološkog prepoznavanja.
Hipohlorasta kiselina (HOCl), glavno neorgansko baktericidno jedinjenje urođenog imuniteta, efikasna je protiv širokog spektra mikroorganizama i sprečava stvaranje ovog biofilma.

Dekontaminacija voća i povrća: Voće i povrće je izloženo mnogim organskim materijama. Šanse da se kontaminiraju su veoma velike, a neko povrće sadrži štetne bakterije i viruse. Sva industrija hrane i pića koristi natrijum hipohlorit kao dezinfekciono sredstvo za čišćenje povrća pre obrade. Na primer, proizvođač kečapa pere paradajz u Hipo rastvoru da ubije sve mikroorganizme. Ako se to ne uradi onda će krajnji proizvod biti sklon na gljivice i imaće veoma kratak rok trajanja.
Čak i u našim domovima, pranje povrća hipohlorastim rastvorom pre ili posle sečenja će ubiti sve patogene. HOCL ili elektrolizovana voda ne ostavlja nikakav miris u vodi. Hipohlorasti rastvor (blago kisela elektrolizovana voda) se pretvara u običnu vodu nakon što ubije štetne patogene.

Bolnička dezinfekcija: Bolničke infekcije i infekcije povezane sa bolnicom su infekcije koje nisu prisutne kod pacijenta u trenutku prijema u bolnicu, ali se razvijaju tokom boravka u bolnici. Zato je sve veće interesovanje za vezu između čišćenja i bolničkih infekcija. SZO preporučuje dezinfekciju zasnovanu na hipohlorastoj kiselini (HOCl) kao poželjnom dezinfekcionom sredstvu za ubijanje štetnih i teško lečivih bakterija kao što su Staphilococcus aureus otporan na meticilin (MRSA) i Clostridium difficile (C.Difficle).
Različite primene rastvora Hipohloraste kiseline (HOCl) uključuju dezinfekciju radnih ploča, podova, glava tonometara, igala, špriceva, veša, zubnih aparata, rezervoara za hidroterapiju, instrumenata za distribuciju vode u instrumentima za hemodijalizu i regulisanog medicinskog otpada pre odlaganja. Preporučljivo je da se rastvor za dezinfekciju svakog dana koristi svež i u skladu sa potrebnom koncentracijom.
Gore navedene primene su neke od važnih oblasti u kojima se hipohlorni rastvor ili elektrolizovana voda koriste za ubijanje mikroorganizama. Postoji mnogo više aplikacija o kojima ćemo razgovarati u budućim postovima na blogu.
Metode generisanja HOCl
Postoje tri različite metode sinteze za dobijanje hipohlorastog rastvora (ili elektrolizovane vode, blago kisele elektrolizovane vode, elektrolizovane oksidirajuće vode, elektro-aktivirane vode ili elektrohemijski aktivirane vodenog rastvora) i to su:
(a) metoda Hidrolizom gasnog hlora: Cl2 + H2O → HOCl + H+ + Cl−
(b) metoda Elektrolizom slanog rastvora: (ujedno i najpoželjnija) 2Cl− + 2e− → Cl2 (I) Cl2 + H2O → HOCl + H+ + Cl− (II)
(c) metoda zakiseljavanjem natrijum hipohlorita: OCl− + H+ → HOCl
Naravno, razumevanje kompleksne hemije nije neophodno, ali ako pripadate granama industrije koje su izložene stalnom riziku od prisustva patogenih mikroorganizama i ako razmišljate da vaše poslovanje unapredite na način da podignete higijenske uslove na daleko viši nivo, da umesto skupih i toksičnih hemikalija pređete na ekološki prihvatljivo i održivo rešenje, a pri tom ostvariti i značajne uštede u trškovima poslovanja, možete kupiti generatorski uređaj za proizvednju HOCl na mestu i po potrebi. I ono što je najbitnije, uvek svežu.
ECOLIT d.o.o. u svojoj ponudi ima tehnološki superiorne ENVIROLYTE generatore Hipohloraste kiseline, namenjene za širokog spektar primene u okviru zdravstva, veterine, prehrambene industrije, poljoprivrede, stočarstva i živinarstva, za tretman i dezinfekciju pijaćih i otpadnih voda, industrijsku proizvodnju alkalne jonizovane vode ...
Za više informacija o našoj paleti generatorskih jedinica i sistemima za industrijsku proizvodnju alkalne jonizovane vode, možete pogledati ovde.

