Bezbedan, Efikasan i Netoksičan dezinficijens za  proizvodno-prehrambene pogone i restorane

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Zašto je Hipohlorasta kiselina (HOCl) uvek bolja opcija?

Hipohlorasta kiselina (HOCI) se generiše elektrolizom, kombinovanjem soli i vode da bi se stvorio rastvor koji sadrži hipohlorastu kiselinu - moćno sredstvo za dezinfekciju. HOCI se prirodno formira u različitim sredinama, uključujući ljudsko telo, igrajući pri tom ključnu ulogu u dezinfekciji. 

HOCI se sve više koristi u brojnim industrijama, uključujući ugostiteljstvo, zdravstvenu zaštitu, turizam, itd. a zbog svoje efikasnosti u ubijanju bakterija, virusa i drugih patogena i usklađenosti sa propisima poput CDC, FDA i EPA.

Zbog svojih osnovnih karakteristika poput sigurnosti i efikasnosti, očekuje se da će Hipohlorasta kiselina (HOCl) na globalnom nivou dobiti značajnije sledbenike već od naredne godine, a da će u budućnosti biti implementirana u bezbedonosne protokole za celu prehrambenu industriju.  

Ako se pitate zašto, to je zbog dole navedenih prednosti koje je izdvajaju od ostalih dezinficijenasa i hemijskih sredstava koji su uveliko u konvencionalnoj primeni, a kod kojih je u većini slučajeva zabeležena rezistentnost:

 

  • Efektivna: HOCI ubija bakterije, viruse, gljivice i druge patogene i izuzetno je efikasna protiv MRSA, COVID-a, Inflenze, Norovirusa, kao i uobičajenih patogena koji se prenose hranom poput E. coli, Salmonelle i Listerie.
  • Usklađena: Važno je da je HOCI prepoznata, dokazana i u skladu sa propisima (poput CDC, FDA i EPA), a što je čini “zlatnim standardom” opcije za dezinfekciju i sanitizaciju.
  • Netoksična: Ekološki prihvatljiva i 80-100 puta jača od izbeljivača. Predpranje proizvoda sa HOCl eliminiše patogene mikroorganizme, prljavštinu, izmet i druge zagađivače koji bi mogli negativno da utiču na zdravlje potrošača. HOCl je netoksična, održiva i bezbedna za upotrebu na hrani. Za razliku od nekih drugih sredstava za dezinfekciju koja mogu ostaviti štetne ostatke, HOCl se nakon upotrebe razlaže u jednostavnu slanu vodu, ne predstavljajući rizik za potrošače ili životnu sredinu.
  • Efikasna: Imajući u vidu da se HOCl ne treba ispirati sa površina ili hrane, štedi vreme, trud i vodu. Ovo je značajna prednost u okruženjima i pogonima za preradu hrane, gde su brzina i efikasnost presudni. A pošto je HOCI veoma jak oksidant, vreme reakcije u poređenju sa sredstvima za dezinfekciju na bazi izbeljivača, mlečne kiseline i peroksida je mnogo kraće, čak i pri niskoj koncentraciji.
  • Bez mirisa i ukusa: Hipohlorasta kiselina ne ostavlja nikakav miris ili ukus, neophodan za održavanje kvaliteta i karakteristika hrane, što je čini poželjnim izborom za primenu u preradi hrane i tretmanu vode. Nasuprot tome, ozon ponekad može ostaviti specifičan miris ili ukus.
  • Svestrna: HOCl se može koristiti u različitim aplikacijama, uključujući dezinfekciju hrane, dezinfekciju površina i opreme. Može se koristiti kao sredstvo za pranje, sprej i magla. To omogućava proizvođačima hrane da mogu brzo pokriti velike površine koristeći ULV Fogger ili elektrostatičku prskalicu.
  • Bezbedna i laka za rukovanje: HOCI je generalno sigurnija i lakša za rukovanje od drugih vrsta sredstava za dezinfekciju i sanitizaciju i ima duži rok trajanja. Može se primeniti na različite načine – kao tečnost, sprej ili magla. Postupak dezinfekcije Hipohlorastom kiselinom ne zahteva obustavu rada i potrebu za specijalnom zaštitnom opremom – ECOLIT DOO u svojstvu renomiranog proizvođača i snabdevača sprovodi odgovarajuću obuku.
  • Nije opasna po ljudsko (i životnu sredinu) zdravlje: HOCl nije toksična i eliminiše rizik od pojave respiratornih problema, dok ozon može biti opasan po ljudsko zdravlje ako se udiše u značajnim količinama. Takođe, Hipohlorasta kiselina (HOCl) se razlaže na bezopasne supstance (vodu i so), dok ozon može proizvesti štetne nusproizvode u određenim uslovima.

 

Prehrambena industrija, uključujući prerađivače, proizvođače, distributere, trgovce na malo, restorane… – sve više otkrivaju mnoge prednosti HOCI-a. U stvari, otkrivaju da je Hipohlorasta kiselina najbolji izbor za dezinfekciju njihove hrane, opreme i površina.

Implementacijom Hipohloraste kiseline (HOCI) u cilju povećanja zdravstvene bezbednosti hrane, minimizirate potencijalne rizike na efikasan, održiv i odgovoran način.

Bez obzira na obim vašeg  poslovanja, ECOLIT DOO ima spremnu i zaokruženu ponudu. Hipohlorastu kiselinu (HOCl) možemo da vam isporučimo u komercijalnom pakovanju ili ako vam više odgovara u vidu generatorskog uređaja pomoću koga ćete biti u mogućnosti da uvek imate na raspolaganju dezinficijens za sopstvene potrebe i u željenim količinama